Hesabınızı Önceden Yapın, İşletmenizin Verimliliği Artsın!
Bir işletmenin varlığını idame ettirmesini sağlayan hiç kuşkusuz en önemli varlığı çalışanlarıdır. Her işletmede çok farklı pozisyonlarda görevini yerine getiren onlarca, yüzlerce ve hatta binlerce çalışan vardır. İşverenin bu çalışanları için maaşları dışında da düzenli bir harcama yaptığını unutmamak gerekir, dolayısıyla işçi maliyetleri hakkında sağlıklı öngörülerde bulunmayan bir firmanın uzun süre ayakta kalabilmesi oldukça güçtür.
Peki personel maliyeti nasıl hesaplanır? Her bir çalışanın mesleki birikimine, deneyimine ve kuruma kattıklarına bağlı olarak asgari ücretten başlamak kaydıyla farklı maaş skalalarında yer aldığını biliyoruz. Ancak maaşa ek olarak diğer harcamalarla birlikte personel maliyeti hesaplama için çeşitli formüllerden yararlanmak mümkündür.
Önce Brüt Maaş Kavramına Bakalım! – Personel Maliyeti Hesaplama
Personel maliyeti nasıl hesaplanır sorusuna sağlıklı bir yanıt verebilmek için öncelikle brüt maaşın ne olduğunu anlayalım. Çalışanın işvereninden aldığı, eline geçen maaş net maaştır. Net maaş aslında brüt maaşın gelir vergisi, işsizlik ve sigorta primi kesintisine uğramış şeklidir. Gelir vergisi yıl içerisinde kümülatif olarak arttığından dolayı aslında işveren için de brüt maaş maliyeti aydan aya artmaktadır. 2022 işçi maliyetleri açısından baktığımızda aylık gelire oranla gelir vergisinin dağılımı şu şekildedir:
- 32.000 TL’ye kadar %15,
- 70.000 TL’ye kadar %20,
- 250.000 TL’ye kadar %27,
- 880.000 TL’ye kadar %35,
- 880.000 TL’den fazlası için %40 gelir vergisi uygulanır.
Sigorta Maliyetini Hesaplamak İçin Neler Gerekir? – 2022 İşçi Maliyetleri
Yukarıda da belirttiğimiz gibi brüt maaşın içerisinde yer alan rakamlardan biri de işsizlik ve sigorta primleridir. Peki çalışanların sosyal güvence ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için ödenmesi gereken bu miktarları nasıl önceden hesaplayabilirsiniz? Bir personel maliyeti; brüt ücretin üzerine ilave edilen SGK ve işsizlik primleriyle belirlenir.
Ancak çalışanların durumu, vergi indirimi gibi durumların bu maliyetlerde değişiklikleri beraberinde getirdiğini unutmamak gerekir. Bunun için tam bir SGK personel maliyeti hesaplama işlemi için SGK tavan ve taban matrahlarını de hesaba katmalısınız.
Bir işçinin SGK maliyeti üzerinden genellikle işveren payı %20.5, işçi payı ise %14’tür. Aynı şekilde işsizlik primi de %2 işveren payı, %1 işçi olarak belirlenmiştir.
2022 İşçi Maliyetleri Açısından Neler Değişti?
2022 işçi maliyeti açısından en büyük değişiklik aslına bakarsak asgari ücret için ödenen damga vergisi, gelir vergisi ve AGİ konusunda yapılan değişikliklerdir. Asgari Geçim İndirimi anlamına gelen AGİ; vergi yükünün azaltılması nedeniyle tamamen yürürlükten kaldırılmıştır. Aynı şekilde damga vergisi de asgari ücret için istisna tutulmuş, benzer bir şekilde gelir vergisinin de brüt tutardan işçi SGK primleri düşüldükten sonrasına gelen kısmı kaldırılmıştır.
Dolayısıyla asgari ücretli bir çalışanın personel maliyeti işveren açısından; “brüt ücret+ SGK primi (işveren payı) + işsizlik sigorta fonu (işveren payı)” şeklinde hesaplanabilir. Nitekim bu miktar da brüt ücrete ek olarak 1025 liralık bir rakama tekabül etmektedir.