Cezai Bir İşlemle Karşılaşmamak İçin SGK İşe Giriş Bildirgesi Yapmayı Unutmayın!
Çalışanların; işe girdikleri kurumlara karşı sorumlulukları olduğu gibi kurumların da çalışanlarına karşı sorumlulukları vardır. Nitekim bu sorumluluklar sosyal hak ve güvenceler kapsamında devlet tarafından da korumaya alınmıştır.
SGK işe giriş bildirgesi de tüm bu hak ve güvencelerin başladığı ilk husustur.
SGK işe giriş bildirgesi ile işveren; yeni çalışanını Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmiş olur. Böylelikle çalışanın sigortası başlar ve işverenin çalışan için ödemesi gereken diğer vergi kalemleri de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından takip edilir. Dolayısıyla SGK işe giriş belgesi ile çalışanın işe başlayacağını duyurmak işveren için zorunlu bir yükümlülüktür!
SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Yapılır?
SGK işe giriş bildirgesi işlemi oldukça kolay bir biçimde gerçekleştirilebilecek bir işlemdir. Ancak işlemin nasıl yapıldığından önce bir noktayı hatırlatmak istiyoruz. SGK giriş bildirgesi; çalışanın işe başlama tarihinden 1 gün önce yapılmalıdır. Yalnızca bir gün öncesinin resmi tatile denk geldiği durumlarda bu süreç ilk gün mesaisinin sonuna kadar sarkabilir. Buna ek olarak yeni açılan bir işyeri ilk kez işe giriş bildirgesi yapacaksa işyerinin tescil olduğu günden itibaren bir aylık süreye sahiptir.
SGK işi giriş bildirgesi işlemini gerçekleştirmek içinse şu adımları takip edebilirsiniz:
- Öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web sitesine giriş yapın. https://uyg.sgk.gov.tr/SigortaliTescil/amp/loginldap
- Ardından karşınıza gelen menüde şirketinize ait kullanıcı adı ve bilgilerini girin.
- Bunun akabinde işe alımını gerçekleştireceğiniz kişinin TC kimlik numarasını girin.
- Çalışacağı şirketi seçin.
- Sonrasında giriş tarihi ve sigorta kolunu seçimini gerçekleştirin.
- Çalışanınız emekliyse emeklilik gelirinin kesilmemesi için “Sosyal Güvenlik Destek Primi” ibaresini seçmelisiniz.
- Eğer SGK işe giriş bildirgesi işlemini part time bir çalışan için yapıyorsanız “4857 sayılı kanun” ibaresiyle başlayan ilgili soruya “Evet” yanıtını verin ve çalışanınızın günlük saat sayısını 30 ile çarpın ve 7.5’a bölün. Çıkan sonucu tam sayıya yuvarlayarak sisteme girişini gerçekleştirin.
- Ve son olarak sigortalı meslek kolu ve işyeri işkolu kodlarını girip, çalışanın adres ve iletişim bilgilerini doldurarak SGK işe giriş belgesini tamamlayın.
SGK İşe Giriş Bildirgesi Neden Yapılmalı?
Kimi zaman işverenler; işe alım süreçlerinde birkaç günlük aksamaların sorun yaratmayacağı veya deneme süresi verdikleri çalışanların bildirilmesinin gerekmediğini düşünür. Halbuki bu düşünce doğru değildir! 5510 sayılı kanuna göre deneme süresinde olsun veya olmasın işe alınan her işçi için SGK işe giriş bildirgesi düzenlenmeli ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletilmelidir. Ayrıca belgenin bir nüshası işverende bir nüshası da çalışanda bulunmalıdır.
Bir çalışanın ilgili işyerinde çalışmaya başladığı tarihi gösteren SGK işe giriş bildirgesi aynı zamanda sigorta primi başta olmak üzere sosyal güvencelerinin de başlangıç tarihidir. Ayrıca çalışanın işyerinde başına gelebilecek olası iş kazalarına dair işyerinin sorumluluğu da bu tarihten itibaren aranmaya başlar.